NL FR EN
Logo
Logo

Historiek

In 1945 staken een viertal sportmannen de koppen bij elkaar en de Omloop der Vlaamse Ardennen werd boven de vont gehouden. De vlag dekte toen helemaal de lading gezien de eigenlijke Vlaamse Ardennen met de beklimming van de Edelare, de Kluis- en Kruisberg op het programma stonden.

Die eerste uitgave verliep onder een stralend lentezonnetje met 79 renners en lokte een massa kijklustigen. Het was dan ook de eerste beroepsrennerswedstrijd na de woelige oorlogsjaren. Meteen raak want niemand minder dan wereldkampioen Marcel Kint kwam als winnaar over de meet op de Ichtegem-berg aan de Torhoutbaan.

Pas in 1947 werd Veloclub Ichtegem-Sportief opgericht waarbij iedere wijk van de gemeente moest vertegenwoordigd zijn: De Vijver, de Statie, het Dorp en de Reiger.

In 1948 verbood de overheid de aankomst op de Torhoutbaan en werd de aankomst verplaatst naar de Dorpstraat, nu Engelstraat. Meteen werd de wedstrijd tot in 1959 verplaatst naar Hemelvaartdag.

In 1959 werden de Oost-Vlaamse heuveltoppen achterwege gelaten en werden vervangen door Rode Berg en Kemmelberg die toen van aardeweg werd omgetoverd tot kasseiweg.

In 1968 won Willy Vanneste in bereweer de 24ste Omloop der Vlaamse Ardennen op zijn 24ste verjaardag. In 1969 won Eric de Vlaeminck de 25ste Omloop nadat hij daags voordien de allerlaatste veldrit van het seizoen had gewonnen.

In 1974 gooiden parlementsverkiezingen roet in het eten waardoor de wedstrijd op een plaatselijk circuit werd betwist. Patrick Sercu -de zesdaagsekoning- won. Een stunt die hij het jaar nadien nog eens overdeed. Hoogtepunten in de jaren tachtig waren renners als wereldkampioen Greg Lemond en Laurent Fignon die aan de start verschenen.

Door sneeuwval werd de wedstrijd in 1970 en 2005 jammer genoeg afgelast.

Om internationaal sterk te blijven werd in 1999 de Guldensporentweedaagse geboren. Hiervoor werden de krachten gebundeld met KSV Bellegem.

In 2003 werd nog een wedstrijddag toegevoegd en was de Driedaagse van West-Vlaanderen een feit, één van de zeldzame rittenwedstrijden in België. Hiervoor werd samengewerkt met KSV Bellegem, de Krekedalvrienden uit Handzame en Sportverbond Oostwijk uit Harelbeke. Steeds was de Omloop der Vlaamse Ardennen de afsluitende rit op zondag.

Na de 70ste editie van de Omloop der Vlaamse Ardennen in 2016, kwam het besluit om een streep te trekken onder de rittenwedstrijd Driedaagse van West-Vlaanderen. Vanaf 2017 is de wedstrijd opnieuw een ééndagswedstrijd, maar dan onder de nieuwe naam Dwars door West-Vlaanderen.

Onze erelijst is indrukwekkend met namen als Marcel Kint, Raymond Impanis, Eric Leman, Frans Verbeeck, Patrick Sercu, Johan Museeuw, Niko Eeckhout, Eric Dekker, Anaud Démare, Gerard Ciolek enz…

Dat het niet gemakkelijk is om in het dorp Ichtegem een dergelijk wielergebeuren op poten te zetten, staat als een paal boven water. Maar Koninklijke Veloclub Ichtegem-Sportief blijft het doen en massaal blijven de wielersupporters de voorjaarskoude trotseren om erbij te zijn op Ichtegems’ wielerhoogdag